lauantai 25. helmikuuta 2012

Vinkkejä WPB jalostukseen


WPB on rotu jonka alkuperämaa on Englanti, siellä tätä rotua on kehitetty 1930 luvulta lähtien.
WPB käyttötarkoitus on ollut näyttely ja ridingclass luokat.

Briteissä on ponikokoisia WPB:tä jalostettu pääasiassa A ja B section Welsheistä yhdistämällä niitä Englantilaiseen täysiveriseen.
Näitä jatkojalostamalla on saatu aikaiseksi kuvan kauniit jalot WPB ponit joita löytyy sekä pikkuponeissa, että isomassa koossa.Hollantilaiset kasvattavat sekä WPB poneja, että heidän omaa NWR poniaan joka on jalostettu enemmän suorituspainotteiseksi. NWR on tyypiltään massivisempi ja vahvempi luustoinen kuin ylimmissä kuvissa olevat Brittiläset WPB ponit.
NWR poneissa on sallittua käyttää ainoastaan A ja B section Welshiä sekä täysiverioreja XX, OX ja X.
Arabi on kuitenkin vähiten toivottu rotu ponejen perimässä sillä rotu ei valitettavasti paranna kilpailuominaisuuksia mm. huonon hyppytekniikan sekä suorin jaloin tapahtuvan laukkaamisen johdosta. Arabimainen tyyppi ei myöskään ole toivottu piirre vaan ponien pitää muistuttaa alkuperärotuaan Welshiä
NWR poneissa pitää olla vähintään 25% welsh verta.

Paras yhdistelmä on ehdottomasti WPB+ WPB jolloin tyyppi on vakio.

Toiseksi paras yhdistelmä on käyttää toisena osapuolena jo valmiiksi pitkälle jalostettua WPB ponia + pv tai täysiveri tai vaihtoehtoisesti on WPB + A tai B section Welsh.

Itse olen todella tarkka kun valitsen tammalle oria, että ne sopivat tyypin ja koon puolesta hyvin toisilleen. WPB kuuluu olla jalo ja elegantti poni jolla on elastiset ja tahdikkaat liikkeet jolloin niillä on mielyttävä ratsastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti