maanantai 20. syyskuuta 2010

Laatukilpailut Ypäjällä

Viikonloppuna pidetyt puoliveristen laatukilpailut on takana.

Ira ja Velvet osallistuivat ihan kivalla menestyksellä ottaen huomioon, että Velvet jännitti ensimmäisinä päivinä aika paljon.

Perjantaina oli eläinlääkärin tarkastus ja rakennearvostelu josta osattiinkin odottaa se 38 rakennepistettä koska tuomareina oli orilautakunnan tuomarit Pajanen ja Lehtonen, hehän olivat jo keväällä Velvetille antaneet samat pisteet ja eihän niitä voi missään nimessä nostaa vaikka syytä olisi ollut.

Kevään oripäivillä Velvet oli todella massiivisessa kunnossa ja silloin sen kaulaa väitettiin alhaalta liityneeksi vaikka se ei todellakaan sitä ole. Eivätkö tuomarit oikeasti kykene näkemään hevosen rakennetta lihavuusasteesta huolimatta?

Alhaalta liittyneen kaulan pitäisi kyllä jokainen erottaa.

Sukupostissa on kuvia Velvetistä eri-ikävuosina joista hyvin näkee miten hevosen kaula on liittynyt erikoisesti sivukuvasta jossa se on vuoden ikäinen.

http://www.sukuposti.fi/hevoset/440665


Tässä rakennearvostelu laatukisoista:

Tyyppi: jalo, ryhdikäs, hyvä ratsuhevostyyppi 8

Pää, kaula ja runko: Ilmeikäs pää, HYVÄN MUOTOINEN KAULA, lyhyt säkä ja selkä. Lihaksikas runko 8

Jalat ja liikkeiden säännöllisyys: riittävä luusto, ahdas edestä 7

Liikkeiden mekaniikka käynnissä: tahdikas, saisi olla irtonaisempi, jännittynyt 7

Liikkeiden mekaniikka ravissa: tahdikas, elastinen 8


Lauantaina oli sitten ensimmäinen askellajikoe joka tapahtui kolmen hevosen ryhmässä.

Tässä kokeessa Velvet oli todella jännittynyt ja se ei selvästikään liikkunut omalla liikekapasiteetillaan. Pisteet ihan ok suoritukseen nähden.

Käynti: Puhdasta, melko aktiivista saisi olla rennompi selästä ja irtonaisempi lavoista. Pisteitä 7.30

Ravi: Suora, hieman hätäinen jännittää selästä, Saisi astua enemmän alle takaosalla. Pisteitä 7.50
Laukka: Puhdas, ilmava, saisi olla paremmin tasapainossa ja tasaisemmalla kuolaintuntumalla. Pisteitä 7.70

Ratsastettavuus: lupaava hevonen, mutta saisi olla paremmin avuilla. Pisteitä 7.80

Arvostelusta selvästi huomaa kuinka hevosen jännityneisyys tulee joka kohdassa läpi, tähän palaan myöhemmin vielä uudestaan.

Launataina oli myös estekoe jossa tuomarina oli Jenssenin Raija.

Koe tehtiin myös ryhmässä jossa kaikki verytteli yhdessä ja tämän jälkeen hypättiin kolmen esteen "rata". Tässä vaiheessa Velvet oli unohtanut jännittämisen ja se liikkui todella upeassa laukassa josta se saikin tuomarilta erikoisesti kehuja. Velvet oli hieman yli innokas hypyissä, mutta suoritti tehtävänsä innolla.

Tuomarin estekokeen lausunto

Yleisasenne: hevonen suoritti tehtävänsä innokkaasti, melkein riehakkaasti ja selkeästi halusi hypätä.

Ratsastettavuus: Hevonen ei säilyttänyt rytmiä koska oli niin innokas, mutta laukka ja hypyt olivat elastiset ja hyvät. Pisteet: 8.50


Sunnuntai

Viimeisenä päivänä oli sitten yksittäin esitetty koulukoe jossa Velvet oli huomattavasti rennompi ja sen myös selvästi huomaa sen arvostelusta ja pisteistä.

Ravi: tahdikasta ja joustavaa, tasapainoista. Kykenee pidentämään askelta. Pisteet 8

Käynti: puhdasta, melko aktiivista takaa, saisi olla irtonaisempaa lavoista. Pisteet: 7.50

Laukka: tahdikasta ja pyöreää, melko hyvässä tasapainossa. Pisteet: 8.20

Kuuliaisuus: tottelevainen, mutta viellä epätasaisuutta muodon kanssa siirtymisissä. Pisteet: 7.60

Yleisvaikultelma: Raamikas ja näyttävä hevonen. Pisteet: 8.00

Kokonaiskilpailuissa Velvet sijoittui hienosti 7 lähemmäs 40 osallistujan joukossa.

Jossitellahan aina voi, mutta Velvet selvästi kärsi siitä, että on ori ja esitetty oripäivillä joten sille ei rakenteesta annettu samalla mitalla pisteitä kuin monelle muulle.

Jos laatukisoja haluttaisiin kehittää niin tässä olisi paikalla ottaa rakennetuomareiksi tuomarit vaikka Ruotsista jossa on hyvin saman tapainen pisteytys systeemi näin saataisiin varmasti puolueeton tuomarointi rakenteen osalta jokaiselle.

Tapahtumana kilpailut ovat varsin mielenkiintoiset se antaa hyvin läpileikkauksen Suomessa olevien hevosten laadusta.
Kilpailuissa näki myös todella vaatimattomia hevosia liikkeitensä suhteen ja itse mietinkin, että eikö ihmisillä ole silmää erottaa hevosissa laatua vai onko niin usea nuoren hevosen omistaja harrastelija joille riittää hevonen jolla korkeintaan voi menestyä aluetason koulukilpailuissa jos sitäkään?

Meillähän on kasvatuksen laatu Suomessa varsin korkeaa kunhan osaa vain etsiä ne jyvät akanoista.

Laatukisoissa oli myös kiva tavata kokeneita vanhempia ammattilaisia joilla on selvästi silmää hevosten liikemekaniikkaan ja laatuun.
Eräskin arvostettu ammattilainen nimeä mainitsematta kertoi seuranneensa kaikkien hevosten kokeet ja hän totesikin minulle, että Velvet oli ainoa Sir Donnerhallin jälkeläinen jolla ei ole taaksepotkivaa liikettä vaan liike tulee selvästi läpi emän puolelta Ferrolta tosin ei niin vahvalla etujalkojen polven liikkeellä.

Keskustelimme myös Kikin (Nyberg) kanssa kilpailujen jälkeen Sir Donnerhallilaisista joita hänelläkin on ratsastettavana. Oli hauska huomata, että Kiki on tullut samanlaiseen johtopäätökseen kuin minä siitä, että Sir Donnerhallin jälkeläiset vaativat todella paljon aikaa koska ne ovat uusien asioiden kanssa kovia jännittämään.
Kiki sanoikin, että kannattaa edetä todella rauhallisesti askel kerrallaan Velvetin kanssa oikomatta missään asiassa.
Tämä jännityneisyys näkyikin juuri Velvetin kanssa ensimmäisinä päivinä, sunnuntaina hevonen näytti kuitenkin laatunsa ja kykynsä kehittyä kilpahevosena.

Tarkkalan Tiina joka on Iran pitkäaikainen valmentaja totesikin, että Velvet tulee kokoamaan itsensä todella helposti kun se on niin oikein rakentunut. Se on myös hienoa, että Velvet on myös periyttänyt jälkeläisilleen hienon ryhdin, kaulan ja liikemekaniikkansa. Tästä on siis hyvä jatkaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti