maanantai 7. marraskuuta 2011

Voiko poni pärjätä avoimissa luokissa

Usein kuulee väitteen, että ponilla ei voi pärjätä hevosia vastaan avoimissa luokissa.

Omasta mielestäni tämä on aivan turha väite josta vähitellen pitäisi päästä eroon.

Omakohtainen kokemus on tältä kaudelta, Iran (25v.) kilpailtua Twisterin (pikkuponi) kanssa avoimissa luokissa helppo A tasolla + FEI:n poniradoilla.
Viimeisin kilpailu oli viikko sitten Lohjalla senioreiden seuramestaruudessa jossa vaihteeksi oli ihan vastustakin osallistujina mm. Maria Wennestrand ja Mia von Shantz hienolla Zalzatimella joka aiemmin kesällä voitti Ypäjällä pidetyn seniori derbyn.
Ira voitti toisen kerran peräkkäin seniorimestaruuden Twisterillä ylivoimaisilla prosenteilla yli 67% Mian ollessa toinen reilulla 63%.

Ira ja Twisteri on kauden aikana voittanut useita avoimialuokkia mm. Ypäjällä senioriderbyn yhteydessä H:A luokan sekä Laakson seurojen välisissä joukkuekisoissa.

Miten tämä on mahdollista?
Se on mahdollista kun poni jolla kilpaillaan on riittävän hyvin koulutettu ja sillä on laadukkaat liikkeet. Kun poni on rakentunut kuin pieni hevonen on tuomareiden helppo myös nähdä liikkeiden laatu ja kokoamisaste.

Saksassahan kilpailee jopa aikuisia ratsastajia poneilla ihan vaativissa luokissa koska heidän poneilla on riittävän laadukas liikemekaniikka jolloin ne on myös helppo kouluttaa pidemmälle mm. laukanvaihdot, piruetit jopa piaffit ja passaget voidaan näille opettaa.
USA:ssa on kuulemma nyt suurta muotia hankkia pienille aikuisille hyvin koulutettuja kouluponeja ratsuiksi, olisikohan tässä uusi aluevaltaus?

Kasvattajana ihmettelen ihmisten asennetta kun etsivät ponivarsoja tulevaisuuden radoille, että he eivät etsi korkeinta mahdollista laatua kun sen ylläpitäminen on aivan saman hintaista kuin sen "tavis" varsan.
Itse en koskaan lähtisi maitovarsaa ostaessa tinkimään laadusta ja hinnasta sillä se, että maksaako laatuvarsa tonnin tai pari enemmän ei loppupeleissä merkitse mitään niihin ylläpitokuluihin mitä varsan kasvattaminen vuosien aikana kustantaa.

Kun sen laatu varsan kouluttaa hyvin ja kilpailee sillä tuloksia voi sen hinta parhaimmillaan liikkua 40 000-100 000€ välillä kun taas siitä tavisvarsasta saa ehkä hyvin koulutettuna aikuisena ja kilpailleena 10 000-15 000€.
Onko siis tonnin tai parin hintaerolla merkitystä on jos haluat saada varsasta myöhemmin kunnon hinnan, sillä on suurikin jopa kymmenien tuhansien hintaero.

Ira starttasi sunnuntaina tällä uudella PSG tason koulutammalla vaativa b luokan ja sai yli 63% tuloksen vaikka radalla oli turha moka joka tuli radalle sisään tulossa jossa hevonen teki sujuvan laukanvaihdon.
Muuten rata meni varsin mukavasti ja tuomarina toiminut Marko kävi tammaa oikein kehumassa:)
Ravilisätystä tuli 8 ja lisätystäkäynnistä 7 ja suluista myöskin tuli 7 jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti