maanantai 28. marraskuuta 2011

Hevoskauppa Suomessa

Tämä syksy on ollut varsin erikoista hevoskaupan suhteen.
Se mikä tekee kaupasta erikoisen on se, että hevosia ja poneja kysytään paljon niitä myös käydään katsomassa ja rahaakin on varattuna jopa 20 000-25 000€, mutta päätöksiä ei osata tehdä.

Ostajilla on usein kova halu saada se upeasti liikkuva tai hyppäävä hevonen/poni jolla sitten loppu peleissä on niin paljon liikettä ja kapasiteettia, että asiakas ei kerta kaikkiaan kykene selviytymään edes perusaskellajeista.

Monelle on jo hyvä laukkaisen hevosen selässä pysymisessä ongelmia, saati, että kykenisi hevosen kanssa tekemään laukan vaihdon puhumattakaan piruetista.
Ratsastajat usein myös jäävät puristamaan hevosta ja ratsastuksesta puuttuu ns. rentous.

Sitten on asiakasryhmä aikuiset 40v. ja yli olevat ratsastajat jotka ovat kyllä vuosia ratsastaneet, mutta vähemmän nuorilla hevosilla.
Tällaiset ratsastajat hakevat itselleen nuorta hyvin liikkuvaa hevosta ja tämä jos mikä on mahdoton yhtälö jos puhutaan siis oikeasti hyvin liikkuvista, eteenpäin pyrkivistä hevosista niin kuin esim. meidän Blizz.

Olen pikkuhiljaan tullut sellaiseen tulokseen, että nuoret laatu hevoset sopivat vain nuorille ja notkeille ratsastajille joilla on tasapaino kunnossa. Toki poikkeuksia löytyy vanhemmissa henkilöissä jotka työkseen ratsastavat nuoria hevosia jolloin sitä kokemusta on.

Se mikä mielestäni ratsastajilta puuttuu on nöyryys ja halu oppia, kaiken pitäisi onnistua kuin nappia painaen.
Hyvää asennetta siis kaivataan jos tämä löytyisi niin ratsastaja voisi saavuttaa jossain vaiheessa toivomansa tason ja ratastuskyvyn. Ratsastus on kuitenkin lajina erittäin haastava ja vaatii uskomattoman määrän kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta sekä harjoittelemista ja valmentautumista.

Kun ostaja käy katsomassa hevosta niin katsokaa kuinka se liikkuu omalla ratsastajalla ja jos se mielestänne liikkuu haluamalla tavalla niin silloin voitte ajatella, että tuohon itsekkin pyrin vaikka aikaa se ehkä hieman viekin, kukaa kun ei voi puolestasi ratsastaa...

Niille ratsastajille joilla on vielä tekemistä oman istunnan kanssa antaisin neuvon ostamaan joko helppo liikkeisen suomenhevosen tai ratsastuskoulussa rutinoituneen hevosen jonka kanssa voi turvallisesti ensin opetella ne perusasiat.
Tämän jälkeen voi jo hieman miettiä se kilpahevosen hankkimista ja muistaa, että ratsastuksessa pitää edetä askel kerrallaan.

Lopuksi vielä mietteitä nettiostoksista joka tuntuu olevan tämän hetken villitys.
Ihmiset shoppailevat hevosia niin kuin vaatekappaleita netistä sovittamatta niitä.
Itse en ikinä uskaltaisi ostaa hevosta näkemättä ja kokeilematta sitä ihan livenä.
Monella on ajatuksena se, että kun halvalla saa niin voi tilata ihan mitä tahansa..

Kuitenkin tällä hetkellä on Suomessa myytävänä todella edullisella hinnalla harrastajille sopivia hevosia joiden taustat, ratsastettavuus ja terveys on huomattavasti helpompi tarkistaa.

Näistä nettiostoksien terveydentilasta voin vielä sen verran todeta, että ainakin poni puolella tiedän useita poneja joiden Saksassa tehty terveystarkastus on ollut kaikkea muuta kuin luotettavia. Tänne on tuotu poneja jotka ovat heti ontuneet voimakkaasti ja Suomessa tehdyssä uudessa terveystarkastuksessa on todettu, että poni ei kestä edes harrastekäyttöä.

Tämän hetken taloudellinen tilannekin pitäisi luoda ns. pioneeri henkeä ja pyrkiä ostamaan kotimaassa olevia tai kasvatettuja hevosia näin eurot jäisivät pyörittämään kotimaan taloutta. Itse ainakin omissa hankinnoissa pyrin suosimaan kotimaisia tuotteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti