keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

FWB oripäivät

Keskiviikkona pyörähti FWB oripäivät käyntiin.

Valitettavasti osallistujamäärä oli mielestäni turhan vähäinen. Määrään vähyys johtuu varmasti siitä, että oriin tuominen oripäiville vaatii todella paljon työtä, aikaa ja rahaa. Myöskään ei pidä unohtaa sitä, että arvostelut eivät aina oriiden kohdalta ole niin kannustavia joka usein tuntuu ihmisille aiheuttavan mielipahaa.

Kiinitin erityisen paljon tänävuonna hevosten huonoon liikemekaniikkaan.
Usealla hevosella oli todella vaatimaton ja jopa jäykkä takajalkojen liike joka osittain johtui siitä, että hevosten takaosa/lautanen oli todella lyhyt ja pieni.

Itse olen aina ollut mieltynyt hevosissa sellaisiin joilla on riittävän pitkä lautanen ja aktiiviset takajalat. Tämä vinkiksi niille jotka etsivät itselleen hyvää kouluhevosta, valitse aina mahdollisimman hyvin kulmautunut lautanen joka on riittävän pitkä.

Kolmevuotiaissa kouluhevosissa ehdoton oma suosikkini (Painted Brouwn) karsiutui keskiviikkona. Hevosella oli liian hento luusto jaloissa myöskin vuohiset olivat pitkät ja hevonen itse oli valitettavan pieni ainoastaan 160cm.
Mutta hevonen liikkui aktiivisesti, se oli irtonainen ja elastinen, tällainen hevonen olisi voinut olla varteenotettava hevonen ratsuponijalostukseen.

Toinen karsituista kouluhevosista oli Sir Donnerhallin jälkeläinen. Hevonen oli kaunis tyypiltään, mutta todella lyhyt lautasesta ja takajalat ottivat vain puolen metrin askelia, hevonen oli todella jäykkä kintereistä.

Velvet esitettiin Kaisan avustuksella maastakäsin ja Velvet esiintyi juuri niin kuin Kaisa oli toivonutkin. Rakennearvostelua ei tässä vaiheessa viellä annettu, mutta Kaisa oli kuullut, että tuomari oli kehunut hevosen ravia ja käyntiä.

Ira joutui sitten itse esittämään Velvetin ratsastuskokeessa koska Ville ei pääsytkään oripäiville.
Itse jännitin kauheasti veryttelymaneesissa Iran ja Velvetin puolesta, mutta Velvet oli varsin levollinen ja yhteistyöhaluinen joten jännitys hävisi hevosen positiivisen asenteen ansiosta.

Orilautakunnan edesssä oli Velvet aluksi hieman jännitynyt johon toki saattoi vaikuttaa kirkkaat valot kun muistamme, että hevonen on lähes sokea toisesta silmästään.
Hevonen kuitenkin suoritti vaaditut asiat varsin hyvin tehden avo ja sulkuväistöt ravissa ja sulkuväistöt laukassa ja laukanvaihdot joihin Ira oli varsin tyytyväinen.
Yhdellä pääty-ympyrällä hevonen ei aluksi tahtonut niin hyvin taipua kun Velvet keskittyi enemmän siihen mitä se näki tai oli näkemättä, mutta Ira ratsasti heti perään toisen ympyrän joka menikin sitten paremmin. Oikeassa kieroksessa ei tätä ongelmaa ollut kun näkevä silmä oli asetuksen puolella.

Velvetin suorituksen aikana takanamme istui Carruksen väki ja heidän mukanaan heidän Hollantilainen esittäjänsä jonka kanssa hieman keskustelimme Velvetistä.

Kerroin Velvetin emän takana olevan Ferroa ja kysyinkin onko Velvetissä mitään piirteitä Ferrosta. Hän totesi heti, että sen kaulan malli ja takajalkojen liike ovat aivan samanlaiset kuin Ferrolla. Tämän Hollantilaisen esittäjän setä on omistanut Ferron joten eiköhän tämä esittäjä varsin hyvin tuntenut Ferron;)

Tämä takajalkojen liike on ollut varsinainen keskustelun aihe netissä jossa joku itseppäisesti väittää Velvetin liikeen tulevan Sandro Hitiltä;)
Kuitenkin kaikki ulkomaalaiset jotka ovat nähneet Velvetin ja Ferron livenä sanovat, että Velvet muistuttaa hyvin paljon liikeiltään ja malliltaan Ferroa.
Onkin lähes huvittavaa seurata tällaisten nettikirjoittajien "asiantuntemusta" tässä asiassa;)))

Nyt torstaina on hevosilla välipäivä, huomenna Velvet aloittaa klo: 10:00 estekokeen Iran ratsastamana ja lauantaina jatkaa koetta askellajien testiratsastajan kanssa joka on Siiri Kyrö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti