sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Taistelua silmän puolesta

Velvetin silmään tulleeseen 1,5cm pituiseen haavaan kehittyi sienen aiheuttama paise jonka takia se jouduttiin leikkaamaan EKK:lla.

Silmästä poistettiin paise ja kaikki harmaa aines ja silmä lähtikin hyvin paranemaan.
Valitettavasti Velvet jouduttiin väliaikaisesti kotiuttamaan viikonlopuksi EKK:lta kun sinne tuli samalle käytävälle toinen ori josta Velvet hermostui.
Ira hakikin Velvetin kotiin ja vei sen maanantaina uudestaan klinikalle tarkastuttamaan silmän ja sinne oli viikonlopun aikana kehittynyt kaksi uutta paisetta jonka takia Velvet välittömästi leikattiin uudestaan.

Jos leikkausta ei olisi tehty heti olisi siltä toden näköisesti jouduttu poistamaan silmä.

Molemmilla leikkauskerroilla sille irrotettiin silmäluomesta omaa lihaa jossa oli verisuonet kiinni ja ne siirrettiin haavan päälle jotta verenkierto alkaisi parantamaan silmää. Silmässähän on huono verenkierto ja tällainen siire oli välttämätön sille paranemisen takia.

Ensimmäisen leikkauksen yhteydessä laitettu siirre lähtikin hyvin kiinittymään ja se kasvatti millin vuorokausi vauhtia uusia verisuonia silmään.
Jälkimmäisessä leikkauksessa laitettu siirre ei kovin hyvin kiinittynyt joten sen hoitavaa vaikutus ei ilmeisesti ole niin suuri.
Velvet pääsi viime keskiviikkona kotiin nyt sille laitetaan lääkkeitä 6 tunnin välein ja parin viikon päästä on seuraava tarkastus.
Velvet näkee hieman vasemmalla silmällä etunurkasta ja takakulmasta.
Siirteistä tullaan jossain vaiheessa talvella katkaisemaan verisuonitus luomiin ja ne alkavat sen jälkeen hieman pienemmän jolloin Velvet voi saada osittaisen näkökyvyn takaisin.

Paraneminen tulee olemaan pitkä prosessi ja nyt se joutuu olemaan karsinassa ja vain taluttamalla sitä saadaan ulkoiluttaa.

Velvet alkoi laihtumaan toisen leikkauksen jälkeen voimakkaasti, onneksi kivun hieman helpotettua se sai ruokahalun takaisin ja on alkanut hieman lihoamaan.
Kipulääkitystä joudumme jatkamaan vielä ainakin viikon ja sen määrää vähennetään vähitellen. Silmä on kuitenkin hyvin kipuherkkä elin ja jos särky yltyy sietämättömäksi on hevosella lähes mahdoton olla.

Kaiken tämän vastoinkäymisen jälkeen olemme miettineet, että on onni, että meillä on Suomessa erittäin osaava silmäkirurgi joka on yksi Euroopan parhaista. Todennäköisesti muuten Velvet olisi nyt yksisilmäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti