lauantai 26. maaliskuuta 2011

Pin Rock's Mikado



Pin Rock's Mikado palkittiin Ypäjällä oripäivillä rakenteesta toisella palkinnolla ja sai jalostukseen käyttöoikeuden vuodeksi 2011.

139,5cm welsh pard bred ori jonka isä Flora's Hof Magic on kilpaillut Hollannin maajoukkuessa EM-tasolla esteissä.

Emä T.T.Gipsy Girl on jättänyt Pin Rock's Hannibalin joka on voittanut 2009 SM hopeaa ja 2010 SM kultaa kouluratsastuksessa sekä kilpaillut EM ja PM-tasolla.

Tammasta on myös Pin Rock's Spirit joka voitti 2010 hallimestaruus hopeaa esteratsastuksessa.

Mikadosta todettiin seuraavaa rakennearvostelussa:

Ori on tyypiltään sopusuhtainen, urheilullinen ja ryhdikäs, mutta hieman matalajalkainen. Oriilla on ilmeikäs pää, hyvin liittyvä kaula sekä pyöreä säkä.
Lapa on hyväasentoinen. Runko on lihaksikas. Jaloissa on riittävä luusto. Oikea etujalka on suppuvarpainen. Etupolvet on painuneet. Käynti on tarmokasta, mutta hieman kiireistä. Ravi on tahdikasta, mutta lyhyttä ja se voisi olla irtonaisempaa. Poni on energinen.

Esitarkastus 3-v.

Askellajit

Käynti
Melko hyvä askelpituus ja energinen. Saisi olla irtonaisempi lavoistaan. Ajoittain kiireinen.

Ravi
Hyvä tahti ja energia, mutta lyhyttä.

Laukka
Aktiivista takaa, saisi olla irtonaisempaa lavoistaan ja saisi laukata paremmin ylämäkeen.

Luonne
Yhteistyöhaluinen ja energinen.

Irtohypytyskoe

Tekniikka ja kyky
Hyvä eteenpäin pyrkimys. Hyvä ja nopea etujalkojen tekniikka. Erittäin hyvä takajalkojen tekniikka, avaa hyvin takaa.

Luonne ja yleisvaikutelma
Peloton ja energinen. Ori on atleettinen ja sillä on pitkä laukka. Oriilla on hyvä asenne.








Olipas taas yllätys oriin läpimeno sillä en koskaan tiedä mikä ori kelpaa Hippoksen tuomareille ja mikä ei?
Kuten jo aiemmin kirjoitin Mikadosta ponilla on uskomattoman hieno tekniikka ja rohkea luonne hypätessä, mutta onhan sen takana kaksi erittäin hyvää esteoria Magic ja emänisä L.Benson jolla oli valtava skouppi esteradoilla.

Mikadolle on varattu ensiviikoksi röntgen ja cem-testi, mikäli kaikki on kunnossa ori ottaa toukokuussa tammoja vastaan Nummi-Pusulassa, saatamme myös opettaa oriin pukille jolloin siitä voisi saada siirtospermaa.
Siirtospermasta kiinostuneiden kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä sillä emme voi kokokautta tarjota tätä mahdollisuutta.

Oriin maksut tulevat olemaan 350€ astutus (live) varsamaksu 400€ sis. alv.n
Siirtospermamaksu on viellä lisäksi joka on lähettämisestä riippuen 80-100€ annos.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Oripäivät jatkuu...


Yllä kuva Pin Rock's Hustle and Bustle ponista eli Formulasta


Takana on väliarvostelu oripäiviltä jossa suurin osa oreista jätettiin jatkosta.

Mikado selvisi hienosti ensimmäisistä testeistä vaikka vähällä oli, että poni olisi loukannut itsensä.

Irtohypytyskujan esteiden jälkeinen takaosa oli tehty "lautaporteista joissa oli peräkkäin kolme puu neliötä niin, että neliön keskusta oli täysin tyhjä johon hevonen voi siis työntää päänsä.
Mikadon hypättyä ensimmäisen kierroksen sitä pyydysteltiin kiinni tässä osassa ja se työnsi päänsä läpi tällaisesta portin reiästä ja lähti ns. raamit kaulassa villisti laukkaamaan maneesia ympäri.
Poni ehti tehdä muutaman kieroksen portti kaulassa ennen kuin juoksi takaisin kujaan jossa se lopulta hiljensi vauhtia ja sai portin kaulastaan.

Ponilla on kuitenkin niin hyvä pää ja itsetunto, ettei se ollut moksiskaan vaan jatkoi hyppäämistä mallikaasti suorituskyvynkokeessa.
Mikadosta sanottiinkin, että se on rohkea ja atleettinen, se hyppää hyvällä tekniikalla etujaloilla ja sillä on erittäin hyvä tekniikka takajaloissa jotka se avaa myös hyvin. Laitan myöhemmin linkin videoihin jossa se tekee suorituskyvynkoetta.

Mikado pääsi jatkamaan testejä perjantaille.

Valitettavasti Pin Rock's Silverado ei ollut yhtä hyvässä vedossa hypyissä ja se oli turhan kiireinen ja näin ollen siitä sai vaikutuksen, että se tarvitsee vauhtia hypätäkseen suurempia esteitä. Ori oli hyvin jännitynnyt ja oli turhan hätäinen hypyissä. Silverado ei päässyt jatkoon.

Kolmevuotiaista karsiutui useita oreja riittämättömän rakenteen vuoksi, todella monella oriilla oli paljon sanottavaa huonoista jalkarakenteista. Itse jäinkin miettimään sitä, että eikö omistajat kykene erottamaan taittunutta varvasakselia tai voimakasta sapellijalkaa, itse ainakin tällaiset oriit ruunaisin hyvissä ajoin sillä jalostusoriilla pitää olla suhteellisen moitteettomat jalat jalostusta ajatellen.
Miksi nähdä vaivaa oriin kanssa jolla huomattavia puutteita jalkarakenteissa?

Viikonloppuna Yrjövuoren Jenna oli hyppäämässä Pin Rock's Hustle and Bustella eli kotoisemmin "Formulan" kanssa Salon aluekisoissa hypäten ensimmäisen 90cm radan.
Formulahan on vasta 5v. 134cm poni ruuna jolla Jenna tulee tällä kaudella hyppäämään ponicuppia.
Formula oli hypännyt muuten täysin puhtaasti, mutta sen ensimmäselle esteelle tekemää epäröintiä oli tulkittu kielloksi vaikka poni ei ollut peruttanut eikä seissyt paikalla kolmea sekuntia vaan hidastanut ja ihmetellyt esteen takana näkyvää valoraitaa joka tuli maneesin ikkunasta. Aurinkoiset kevätpäivät tekevät usein heijjastuksia maneesin pohjaan ja tällainen on uutta nuorelle ja kokemattomalle ratsulle.
Formula oli tehnyt valtavia hyppyjä ollen reippaasti irti puomeista.

perjantai 18. maaliskuuta 2011

Oripäivät lähestyvät

Ensi viikon tiistaina alkavat oripäivät Ypäjällä.
Valitettavasti jonkun verran on tullut poisjääntejä.

Tänään Ira ja Kaisa tekevät viimeisen silauksen Mikadolle joka ei vielä ole kaikkea talvikarvaa ehtinyt pudottaa. Onneksi hyvällä harjauskivellä saa yllättävän hyvin karvan irtoamaan. Mikado fiksataan muutenkin niin, että vuohiskarvat ja partakarvat leuan alta ajellaan. Samalla poni myös pestään ja puunataan kaikella mahdollisella tavalla.

Kengittäjä on käynyt jo pari viikkoa aiemmin vuolemassa Mikadon kaviot joten kaikki sen puolelta on kunnossa.

Oripäivillä saamme myös jännittää kuinka käy kasvatillemme Pin Rock's Silveradolle joka on osoittautunut varsin lupaavaksi hyppääjäksi. Silveradohan sai 9 hypyistä kyvytesiinfinalissa.

Oripäivillä olisi ollut perjantaina laatukisojen parhaille kilpailut, mutta se rata on mielestäni aivan liian vaativa näin kauden aluksi ja päätimme jättää Velvetin pois kilpailuista. Toki päätökseen vaikutti myös Velvetin aikaisempi luokaantuminen ja harjoittelun vähyys kilpailuja ajatellen.

Ira ja Reiska osallistuivat kuun alussa pidettyyn Fian kurssiin jossa olivat harjoitelleet paljon sulkuväistöjä ravissa sekä laukassa.
Toisenapäivänä he olivat harjoitelleet sarjavaihtoja joissa on ollut Iralla välillä laskuongelmia tai oikeammin Reiska jää välillä pohkeen taakse ja silloin se päättää itse, että vaihtaa useammin.
Neloset on usein ollut suurin ongelma koska se on Reiskasta vähän tylsää, että laukanvaihtoja tulee harvakseltaan.
Kolmoset ja kakkoset meneekin huomattavasti paremmin.
Iralla onkin tarkoitus startata Reiskalla huhtikuussa Ponihaassa pidettävissä kansallisissakoulukisoissa interiä. Samana viikonloppuna on myös eversti Carden kurssi joten Ira ratsastaa perjantaina Carden tunnilla lauantaina kisoissa interiä ja sunnuntaina uudestaan Carden kurssilla.

Tänä vuonna on ollut hienoa, että täällä etelässäkin on ollut reippaasti lunta ja Reiska ja Ira ovat lumisella ulkokentällä harjoittelleet passageja joka on ollut Reiskalle se vaikein opetettava. Vielä on tarkoitus hyödyntää paksu lumikerros kentällä, että Reiska tulisi valmiimmaksi noiden passagejen kanssa.
Carde saakin sitten katsoa miten hyvin ratsukko on talvella tässä harjoituksessa onnistunut.

Ira ehti käydä Ypäjällä viikon mittaisen siittola-avustajakurssin jossa oli kolme ensimmäistä päivää teoriaa ja kaksi viimeistä päivää käytännön harjoittelua.
Ensimmäisenä harjoittelu päivänä he olivat ryhmissä hypyttäneet oreja pukille ja Ira oli käyttänyt keinovaginaa. Toisena päivänä oli hyppyharjoituksissa ollut vanha herra Samuli jonka Ira oli tuonnut pukille.
He olivat harjoitelleet myös siementämistä ja laskeneet siitiömääriä jne..
Kesällä heidän täytyy pitää yhteensä kuukauden mittainen harjoitusjakso oriasemalla tai siementävän eläinlääkärin apuna.
Ira saakin tänävuonna harjoitella omilla tammoilla siementämistä eläinlääkärin valvonnan alla.

Tallin rakennusprojekti nytkähti käyntiin. Arkkitehti on suunitelmieni mukaan piirtänyt uutta tallia koskevat piirustukset, seuraava asia on hakea viideltä naapurilta suostumukset tallin rakentamiseen ja sitten kun tämä prosessi on edennyt niin jätetään rakennuslupaa varten hakemukset. Tämän jälkeen joudumme todennäköisesti odottamaan rakennusluvan tuloa elokuun puolelle jolloin olisi tarkoitus aloittaa pohjien teko.
Olemme saanut jo hyvän tarjouksen betonielementtifirmalta joka myös pystyttää elementit samaan hintaan.
Ikkunat tulemme todennäköisesti ostamaan Ruotsista sillä siellä tehdään kaarevanmallisia ikkonoita jotka ovat huomattavasti mukavamman näköisiä kuin neliön malliset.

Blizzi on edennyt hienosti Iran ratsutuksessa Irahan vei ruunan Zellelään helmikkuussa jossa Santtu on maastakäsin työskennellyt sen kanssa ja auttanut Iraa selkään menossa.
Itse en ole ollut paikalla katsomassa, mutta hevonen on saanut kehuja erittäin elastisesta liikeestään ja siitä, että se ravaa hienosti ylämäkeen.
Blizzi on selvästi perinnyt emältä Riannelta tavan liikkua ja tästä hevosesta on lupa toivoa ratsua jopa GP-tasolle asti, Riannen emänsiskohan Heye on kilpaillut kansainvälistä GP:tä Karin Nijveltin ratsastamana. Myös Riannen sisko on kilpaillut koulua intertasolla ja veli sekä esteitä, että koulua ja myyty myöhemmin USA:n.

Ira on samalla ratsuttanut Zellelän kaikki nuoret kolme vuotiaat ja hevoset on mukavasti edenneet ratsastuksen alkeissa. Sunnuntaina Ira käy viellä ratsuttamassa Zellelässä ja tuo Blizzin kotiin jatkamaan harjoituksia.

Helmi poni oli eilen hyppäämässä Melginien maneesissa jossa se hyppäsi lyhyttä rataa, poni hyppäsi fantastisesti korvat hörössä kaiken mitä sen eteen tuli.
Helmi myös hyppäsi paremmin mitä suuremmaksi esteet nostettiin, pienistä esteistä se ei oikein välittänyt ne eivät sitä saaneet syttymään, mutta isot ne olivat mieleen.
Laitan myöhemmin linkin videoon kunhan ensin saamme ne nettiin.

torstai 3. maaliskuuta 2011

Astuvista oreista

Maaliskuu on vihdoin alkanut ja on aika miettiä tammoille oreja.

Tänävuonna viemme vain yhden ponioriin oripäiville.

Kyseessä on siis 3v. WPB ori Pin Rock's Mikado jonka isä on Flora's Hof Magic ja emä vahva periyttäjätamma T.T.Gipsy Girl.

Gipsyn aikaisempia varsoja on mm. Pin Rock's Hannibal joka 2009 sai hopeaa kouluratsastuksessa ja 2010 voitti SM kultaa.
Gipsyllä on myös toinen poika joka on Pin Rock's Spirit joka nuoresta iästä (6v.)huolimatta sai hallimestaruus hopeaa.

Mikado osallistuu 3v. myös suorituskyvynkokeeseen, rakennearvostelun lisäksi.
Ori tuskin saa astutuslupaa tänävuonna, mutta käydään kuitenkin näyttämässä kuinka hienosti Mikado hyppää.


Vanhemmista oreista on tänävuonna kaytettävissä seuraavat oriit:

Pin Rock's Black Velvet jonka ensimmäinen ikäluokka on ollut laadullisesti todella korkeaa tasoa.
Velvetin varsathan menestyivät hienosti maitovarsaluokissa voittaen kaikki luokat.
Tästä syystä olemme päättäneet, että astutamme itse sillä ja samalla ori on myös muiden käytettävissä vaikka oriilla ei varsinaista jalostulupaa olekkaan.

Oriin suku on kuitenkin se mikä oriissa on vahvaa isän puolelta yhdistyy Donnerhall ja emän puolelta Ferro, Voltairella vahvistettuna.

Velvet itse jatkaa kilpailemista mahdollisesti jo huhtikuussa jos sopivia luokkia nuorelle hevoselle löytyy. Oriista saa spermaa siirtona. Maksut varausmaksu 500€ sis.alv. + sperman käsittelykulut noin 90€ annos. Oriilla on ollut erittäin laadukas sperma joten se on saanut tammat hyvin tiineiksi, sperma kestää myös hyvin kuljetusta.
Velvettiä voi myös käyttää ponijalostuksessa sen ensimmäisestä ikäluokasta on syntynyt useita hienosti liikkuvia ponikokoisia varsoja.


Welsh Pard Bred oreista seuraavat ovat käytössä:

Hunsingo's Twister joka on I ktk ori saavuttanut 2009 kouluratsastuksessa SM kultaa.
Twister on 140cm ja erittäin hieno sukuinen. Ori sopii erinomaisesti tammoille jotka ovat suuria ja riski näin ollen ylisuurista poneista on mahdollinen, oriilla on pienentävä vaikutus varsojen kokoon.
Twisterin varsat ovat ryhdikkäitä, hyvin niveliä käyttäviä ja ne myös hyppäävät hyvin.


Flora's Hof Magic on myöskin I ktk ori jonka jalostuslupa on katkolla ja siksi käymmekin oriin kanssa huhtikuussa ponioripäivillä hakemassa jatkolupaa.

Magic on ainoa jalostusori Suomessa joka on hypännyt EM-kilpailuissa. Magic myös periyttää hyviä suoritusominaisuuksia ja siitä onkin kilparadoilla koulu, este sekä kenttäponeja jopa kansainvälisilläluokissa. Magicilla on myös jalostukseen hyväksytty jalostusori Hollannissa ja myös poika Lenadro's Sirik on periyttänyt erinomaisia jälkeläisiä kilparadoille.
Magicin poika Sjors on voittanut 2009 SM kultaa ponien kenttäratsastuksessa.


Pin Rock's Albert palkittiin 3v. Ip ja sai vuoden jalostukseenkäyttöoikeuden. Albertin varsat ovat olleet kerrassan lupavia liikkujia ja hieno rakenteisia ne myös liikkuvat "ylämäkeen".

Albertin isä Bodo kuullu Hollannin parhaimpiin jalostusoreihin ja se on jättänyt useita jalostusorijälkeläisiä sekä erittäin hienoja kilpaponeja.
Itse näin Bodon ensimmäisen kerran kun se oli Hollannin oripäivillä 4v. ratsastusluokassa jossa se liikkui ratsastajan kanssa aivan uskomattoman hienossa tasapainossa, en ole koskaan nähnyt noin nuorta ponia tai hevosta samanlaisessa balanssissa.

Albert on astunut vaikka sillä ei ole ollut jalostukseen käyttöoikeutta koska emme ole ehtineet valmistella sitä suorituskyvynkokeisiin. Albert on ollut erittäin suosittu tammanomistajien keskuudessa ja ori taisi viimevuonna olla meidän käyteyin ori. Ori astuu vain livenä varausmaksu 370€ ei muita kuluja astuksen suhteen.

Kaikista yllämainituista oreista tulen tekemään erillisen esittelyn, kantakirjalausuntoineen. Kiinostuneet voivat teidustella yllämainituista oreista puhelmitse 045-1109676 tai email tiina.ristimaki@gmail.com