maanantai 27. syyskuuta 2010

Tallilla tapahtuu

Syyskuun loppupuoli on ollut kiireistä aikaa. Hevosia on haettu laitumilta ja nuorten ruunaus on alkanut toden teolla.

Ensimmäin porukka ruunattiin viime torstaina pystyyn oritallissa.

Ensimmäiseksi ruunasimme 3v. pienen FWB oriin Pin Rock's Calvin Klein joka oli laitumella tullut todella orimaiseksi. Calvin on menossa vuodeksi Emmi-Maria Ojallalle lainaksi ammatihevosenvalmentaja tutkintoa varten ja lopuksi hänen on tarkoitus osallistua sen kanssa ensivuonna laatukisoihin.

Muut ruunattavat olivat WPB oreja toinen jo 5v. Pin Rock's Gerco joka pääsi kolme vuotiaana oripäiviltä esitarkastuksessa läpi. Ruunaukseen päädyimme ihan siitä syystä, että kaikki ei kerta kaikkiaan viitsi oreina pitää ja Gercossa on todella paljon laatua hienoksi kilpaponiksi johon sen on helpompi keskittyä ruunana. Gercoa onkin odottamassa erittäin lahjakas poniratsastaja jolle Gerco on menossa useammaksi vuodeksi käyttöön. Tämän ponin kanssa tavoitteet ovat todella korkealla jopa kansinvälisissä luokissa.

Kolmas ori oli 2v. WPB Pin Rock's Melvin. Tästä ponista tulee vielä oikein kiva lasten ratsu kilparadoille.

Seuraava ruunaus sessio onkin sitten lokakuussa jolloin ruunamme kolme 2v. FWB oria joiden isinä Hotline, Corland ja Fernet. Holtineläisestä Hottiksesta on kesän aikana tullut todella hieno ja näyttävä hevonen, se muistuttaa ulkoisesti todella paljon isäänsä. Hottis on Velvetin velipuoli, mutta huomattavasti suurempi kuin Velvet (nyt jo lähemmäs 170cm).


Hunsingo's Twister on palannut kotiin liisingistä ja Ira ratsuttaakin sitä nyt läpi. Twister on myytävänä tai toisena vaihto ehtona on ponin liisaus tavoitteeliselle kilparatsastajalle jolla valmennus kunnossa.


Viime viikonloppuna Ira palasi kilparadoille Reiskan kanssa. Reiska starttasi kahtena päivänä St.Georg luokissa. Ensimmäisenä kisapäivänä Ira verytteli liian kauan Reiskaa ja se selvästi väsähti radalla ja jäi laukka osuudella pohkeen taakse jolloin Reiska pääsi tekemään ylimääräisiä laukanvaihtoja ennen sarjoja ym. ylimääräistä.

Sunnuntaina Ira teki vain lyhyen veryttelyn ja tuloskin oli jo huomattavasti parempi, mutta lopussa alkoi hevoselta kunto loppua ja sarjoissa tuli vaihtovirheitä.

Se vaan on sellainen tosi asia, että jos hevonen joutuu seisomman melkein 3kk loukaantumisen takia niin hevosesta romahtaa lihaskunto ja lihaksisto vaikka hevonen olisikin saanut liikkua riittävästi tarhassa.

Nyt on kuitenkin aikaa saada hevonen takaisin normaali kuntoon ja tähdätä ensi kaudella intteriin.

Eversti Carden kurssi on viellä lokakuussa ja Ira ajatelikin osallistua kurssille yhtenä päivänä koska samana viikonloppuna on Ypäjällä hallikisat jossa on kauden viimeinen St.George.

maanantai 20. syyskuuta 2010

Laatukilpailut Ypäjällä

Viikonloppuna pidetyt puoliveristen laatukilpailut on takana.

Ira ja Velvet osallistuivat ihan kivalla menestyksellä ottaen huomioon, että Velvet jännitti ensimmäisinä päivinä aika paljon.

Perjantaina oli eläinlääkärin tarkastus ja rakennearvostelu josta osattiinkin odottaa se 38 rakennepistettä koska tuomareina oli orilautakunnan tuomarit Pajanen ja Lehtonen, hehän olivat jo keväällä Velvetille antaneet samat pisteet ja eihän niitä voi missään nimessä nostaa vaikka syytä olisi ollut.

Kevään oripäivillä Velvet oli todella massiivisessa kunnossa ja silloin sen kaulaa väitettiin alhaalta liityneeksi vaikka se ei todellakaan sitä ole. Eivätkö tuomarit oikeasti kykene näkemään hevosen rakennetta lihavuusasteesta huolimatta?

Alhaalta liittyneen kaulan pitäisi kyllä jokainen erottaa.

Sukupostissa on kuvia Velvetistä eri-ikävuosina joista hyvin näkee miten hevosen kaula on liittynyt erikoisesti sivukuvasta jossa se on vuoden ikäinen.

http://www.sukuposti.fi/hevoset/440665


Tässä rakennearvostelu laatukisoista:

Tyyppi: jalo, ryhdikäs, hyvä ratsuhevostyyppi 8

Pää, kaula ja runko: Ilmeikäs pää, HYVÄN MUOTOINEN KAULA, lyhyt säkä ja selkä. Lihaksikas runko 8

Jalat ja liikkeiden säännöllisyys: riittävä luusto, ahdas edestä 7

Liikkeiden mekaniikka käynnissä: tahdikas, saisi olla irtonaisempi, jännittynyt 7

Liikkeiden mekaniikka ravissa: tahdikas, elastinen 8


Lauantaina oli sitten ensimmäinen askellajikoe joka tapahtui kolmen hevosen ryhmässä.

Tässä kokeessa Velvet oli todella jännittynyt ja se ei selvästikään liikkunut omalla liikekapasiteetillaan. Pisteet ihan ok suoritukseen nähden.

Käynti: Puhdasta, melko aktiivista saisi olla rennompi selästä ja irtonaisempi lavoista. Pisteitä 7.30

Ravi: Suora, hieman hätäinen jännittää selästä, Saisi astua enemmän alle takaosalla. Pisteitä 7.50
Laukka: Puhdas, ilmava, saisi olla paremmin tasapainossa ja tasaisemmalla kuolaintuntumalla. Pisteitä 7.70

Ratsastettavuus: lupaava hevonen, mutta saisi olla paremmin avuilla. Pisteitä 7.80

Arvostelusta selvästi huomaa kuinka hevosen jännityneisyys tulee joka kohdassa läpi, tähän palaan myöhemmin vielä uudestaan.

Launataina oli myös estekoe jossa tuomarina oli Jenssenin Raija.

Koe tehtiin myös ryhmässä jossa kaikki verytteli yhdessä ja tämän jälkeen hypättiin kolmen esteen "rata". Tässä vaiheessa Velvet oli unohtanut jännittämisen ja se liikkui todella upeassa laukassa josta se saikin tuomarilta erikoisesti kehuja. Velvet oli hieman yli innokas hypyissä, mutta suoritti tehtävänsä innolla.

Tuomarin estekokeen lausunto

Yleisasenne: hevonen suoritti tehtävänsä innokkaasti, melkein riehakkaasti ja selkeästi halusi hypätä.

Ratsastettavuus: Hevonen ei säilyttänyt rytmiä koska oli niin innokas, mutta laukka ja hypyt olivat elastiset ja hyvät. Pisteet: 8.50


Sunnuntai

Viimeisenä päivänä oli sitten yksittäin esitetty koulukoe jossa Velvet oli huomattavasti rennompi ja sen myös selvästi huomaa sen arvostelusta ja pisteistä.

Ravi: tahdikasta ja joustavaa, tasapainoista. Kykenee pidentämään askelta. Pisteet 8

Käynti: puhdasta, melko aktiivista takaa, saisi olla irtonaisempaa lavoista. Pisteet: 7.50

Laukka: tahdikasta ja pyöreää, melko hyvässä tasapainossa. Pisteet: 8.20

Kuuliaisuus: tottelevainen, mutta viellä epätasaisuutta muodon kanssa siirtymisissä. Pisteet: 7.60

Yleisvaikultelma: Raamikas ja näyttävä hevonen. Pisteet: 8.00

Kokonaiskilpailuissa Velvet sijoittui hienosti 7 lähemmäs 40 osallistujan joukossa.

Jossitellahan aina voi, mutta Velvet selvästi kärsi siitä, että on ori ja esitetty oripäivillä joten sille ei rakenteesta annettu samalla mitalla pisteitä kuin monelle muulle.

Jos laatukisoja haluttaisiin kehittää niin tässä olisi paikalla ottaa rakennetuomareiksi tuomarit vaikka Ruotsista jossa on hyvin saman tapainen pisteytys systeemi näin saataisiin varmasti puolueeton tuomarointi rakenteen osalta jokaiselle.

Tapahtumana kilpailut ovat varsin mielenkiintoiset se antaa hyvin läpileikkauksen Suomessa olevien hevosten laadusta.
Kilpailuissa näki myös todella vaatimattomia hevosia liikkeitensä suhteen ja itse mietinkin, että eikö ihmisillä ole silmää erottaa hevosissa laatua vai onko niin usea nuoren hevosen omistaja harrastelija joille riittää hevonen jolla korkeintaan voi menestyä aluetason koulukilpailuissa jos sitäkään?

Meillähän on kasvatuksen laatu Suomessa varsin korkeaa kunhan osaa vain etsiä ne jyvät akanoista.

Laatukisoissa oli myös kiva tavata kokeneita vanhempia ammattilaisia joilla on selvästi silmää hevosten liikemekaniikkaan ja laatuun.
Eräskin arvostettu ammattilainen nimeä mainitsematta kertoi seuranneensa kaikkien hevosten kokeet ja hän totesikin minulle, että Velvet oli ainoa Sir Donnerhallin jälkeläinen jolla ei ole taaksepotkivaa liikettä vaan liike tulee selvästi läpi emän puolelta Ferrolta tosin ei niin vahvalla etujalkojen polven liikkeellä.

Keskustelimme myös Kikin (Nyberg) kanssa kilpailujen jälkeen Sir Donnerhallilaisista joita hänelläkin on ratsastettavana. Oli hauska huomata, että Kiki on tullut samanlaiseen johtopäätökseen kuin minä siitä, että Sir Donnerhallin jälkeläiset vaativat todella paljon aikaa koska ne ovat uusien asioiden kanssa kovia jännittämään.
Kiki sanoikin, että kannattaa edetä todella rauhallisesti askel kerrallaan Velvetin kanssa oikomatta missään asiassa.
Tämä jännityneisyys näkyikin juuri Velvetin kanssa ensimmäisinä päivinä, sunnuntaina hevonen näytti kuitenkin laatunsa ja kykynsä kehittyä kilpahevosena.

Tarkkalan Tiina joka on Iran pitkäaikainen valmentaja totesikin, että Velvet tulee kokoamaan itsensä todella helposti kun se on niin oikein rakentunut. Se on myös hienoa, että Velvet on myös periyttänyt jälkeläisilleen hienon ryhdin, kaulan ja liikemekaniikkansa. Tästä on siis hyvä jatkaa...

sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Kilpahevoset ja ponit

Vihdoinkin yritän päivittää tämän hetkisen tilanteen tallillamme olevista kilpahevosista ja poneista joita voin myydä tai liisata.



Hevosissa meillä on todella kiva 6v. KWPN ruuna Zantos joka on noin 166cm ja kilpaillut Hollannissa 110-120 tasolla josta viimeisessä kilpailussa avoimessa 120cm luokassa hieno voitto 80 osallistujan joukossa.

Zantoksella ei ole vielä kilpailtu suomessa, mutta Ira on osallistunut sillä estevalmennuksiin.

Valmentajamme Veera-Liisa on tykännyt Zantoksesta todella paljon sillä se on poikkeuksellisen mutkaton hevonen jolle kaikki asiat sopii. Ruuna voisi sopia erinomaisesti ratsastajalle joka siirtyy poneista hevosiin sen hyvän ratsastettavuuden ansiosta, ruuna tulee nousemaan helposti 130cm tasolle.



Woodstock on myöskin KWPN ruuna 7v. joka aikoinaan ostettiin 4v. Iralle kilpahevoseksi.

Iran suuntauduttua enemmän koulupuolelle jäi Woody vähälle kilpailulle.

Woody oli keväällä Kontion Juulilla hypättävänä ennen kuin Juuli lähti ulkomaille kilpailemaan.

Nyt Ira ratsastaa Woodyä ja hyppää sillä metrin tehtäviä, suurempia tehtäviä Woodyn kanssa hyppää Marika Immonen (Rättö) ja hänen onkin tarkoitus syksyllä aloittaa Woodyn kanssa kilpaileminen.

Woodyllä on paljon kapasiteettia esteissä, mutta se on myös aika "jätkä" luonteeltaan joten se ei sovi ihan kenelle tahansa vahvan luonteensa puolesta. Woody hyppää helposti isojakin tehtäviä ja sopivalla ratsastajalla nousee helposti 140cm luokkien hevoseksi.

Woodyn isä on Mattehorn joka on myös isänä nuorten ratsastajien EM-kultaa voittaneelle ratsulle jolla kilpaili Ruotsalainen nuori ratsastaja.



Zo to the Limit on meidän 170cm jalostustamma joka on varsonut 4v. ja jäänyt todella vähälle ratsastukselle. Antaisin tamman mielelläni useammaksi vuodeksi kilpakäyttöön sillä tarkoitukseni on myöhemmin ottaa tamma uudestaan jalostuskäyttöön. Zo ei ole myytävänä ainoastaan saatavana ratastuskäyttöön.



Ponit



Poneissa meillä on tällä hetkellä todella kiva ja helppo 9v 146cm NRPS ruuna Mystery joka on Hollannissa kilpaillut 110cm tasolla kolmella eri ratsastajalla. Mystery on rauhallinen ja yksinkertainen ratsastettava. Helpompaa ja kivempaa kisaponia saa hakea.



Irlannista tuli meille 6v. 148cm tamma Lucky Beginnings joka on erittäin massiivinen poni jolla on kilpailtu Irlannissa vielä vähän. Lucky tulee olemaan projekti jota laitellaan nyt syksyn ja ehkä startataan joitakin luokkia. Ponilla on erittäin rullaava laukka ja se on rohkea hyppääjä.



Irlannista tuli myös meille 4v. 147cm welsh cob ruuna joka on peruskoulutettu ja sillä on hypätty pieniä kenttäesteitä. Ponilla on kivat liikkeet ja hyvä hyppy, tämä myös projekti jota laitellaan ja koulutetaan lisää syksyn aikana.



Hunsingo's Twister palaa piakkoin kotiin ja poni on myytävänä tai mahdollisesti sopivan ratsastajan löydyttyä liisattavana. Twisterhän on 140cm I ktk ori joka on voittanut 2009 kouluratsastuksen Suomenmestaruuden ja ollut samana vuotena valiomerkki ykkönen.



Pin Rock's Laverne on 7v. WPB ori joka hyppää hienolla tekniikalla ja sillä on myös erittäin hienot liikkeet joten poni sopii ihan kumpaakin lajiin. Lauri on vain liisattavana sillä tarkoitus on myöhemmin ori tarjota kantakirjaan. Lauri on erittäin kevyt ja herkkä ratsastettava joten sopii vain taitavalle ratsastajalle.



Pin Rock's Gerco on jo varattu liisaajalle kunhan ensin saamme ponin ruunattua. Olen päättänyt, että Gerco ei säästetä oriina vaikka se on oripäivillä esitarkastuksessa hyväksytty.



Meille on tulossa Hollannista kilpaponeja kuukauden sisällä ja tarkoituksena on tuoda hyviä esteponeja ja tarpeen niin vaatiessa myös kouluponeja.

Poneista ja hevosista voin lähettää sähköpostitse kuvia, niitä voi tiedustella joka sähköpostitse tiina.ristimaki@gmail.com tai soittaa 045-1109676

lauantai 4. syyskuuta 2010

European Breeding Event Finland

European Breeding Event Finland on sitten takana päin.

Velvetin varsoilla jälleen kerran huikea menestys!

Paras orivarsa, RJL show näyttelyn voittaja Walstreet Brown Velvet tällä kertaa pisteillä 8,44.

Paras tamma varsa vielä nimetön Wildblumen varsa huikeilla pisteillä 8,94. Varsa oli myös näyttelyn Best in Show voittaja! Jälleen kerran Velvetin varsa BIS voittaja!


Tuomarit Saksasta eri kantakirjoista: Hannover, Oldenbur ja Trakehner. Tuomarit myös tuomitsivat varsat itsenäisesti keskustelematta muiden tuomareiden kanssa.

Velvetin varsoja oli mukavasti näyttelyssä esillä joten oriin periyttämisestä sai jo selvää kuvaa.

Kaikilla varsoilla näytti oleva isältä peritty tapa liikkua hienosti ylämäkeen hyvällä liikemekaniikalla ja useilla oli myös Velvetiltä peritty elastisuus nähtävänä liikkeissä varsat olivat myös erinomaisia kävelijöitä.

Velvet myös jättää jaloutta ja hyvää ryhtiä varsoilleen muu onkin sitten tammasta itsestä kiinni.

Meidän Riannen varsa oli valitettavasti jo hassussa kasvuvaiheessa (takakorkea) joten sen pisteitä pudotti selvästi rakenteesta saamat pisteet. Liikepisteet ja arvostelut olivat kuitenkin hienot: Trakehner ja Oldenburg tuomarit antoivat liikkeistä 8,5 pistettä ja Hannovertuomari peräti 9.

Saksalaistuomarit olivat olleet ihmeissään näyttelyssä olleiden varsojen tasosta, heidän mielestä ei kenenkään tarvitse lähteä ulkomailta hakemaan varsoja niin hienoja täällä on myynnissä.

Olisi ollut mielenkiintoista kuulla näiden tuomareiden mielipiteitä Velvetistä periyttäjänä heidän nähtyään useita sen jälkeläisiä näyttelyssä.

Hienoa, että Suomessa syntyneen oriin jälkeläiset voivat päihittää Euroopasta tuotujen huippu oriiden jälkeläiset vastassa oli mm. Rouseau, Bellisimo M, Hohenstein, San Amour, Sancisko, Soliman de Hus, Fürst Fugger, Hotline, Lord Sinclair, Ampere, Don Primero, Sir Donnerhall, De Niro, Fidertanz, Blue Horse Romanov jne..

Tämä pistää miettimään, että kannattaako aina mennä merta edemmäksi kalaan.....

Seuraavalla kerralla kerronkin sitten meillä myynnissä ja liisattavana olevista poneista ja hevosista. Toivottavasti saan myös kuvia Katan avustuksella mukaan juttuihin.

Lähetän aina tarvittaessa sähköpostilla kuvia jos joku hevonen tai poni kiinnostaa.